En bra chef ska kunna kommunicera

kvinnlig-chef

En chef ska ha många kvalitér, men att kunna kommunicera med sina anställda på ett bra sätt är en mycket viktig del. Det är även mycket viktigt att man har en bra ledarförmåga. En bra ledare är inte alltid chef och en chef är inte alltid en bra ledare. Som tur är så finns det ledarskapsutbildningar så väl som chefsutbildning som man kan gå. Hos Minds Unlimited finns det bra utbildningar inom ledarskap. 

Vad gör en chef till en bra chef?

Chefer kan vara älskade eller hatade. Det är ofta chefen som avgör om personer gillar eller avskyr sina jobb. Är det du som är i en chefsposition så är det viktigt att ta till dig vad dina anställda tycker och tänker. 

Som chef är det bra att du sätter tydliga förväntningar. Sätt dig direkt med den nyanställda för att identifiera prioriteringar. Som chef ska du kunna hålla diskussioner, samt även hålla i utvecklingssamtal, samt diskutera det efteråt. Vill du lära dig att hålla i sådana samtal på ett bra sätt? Läs då Medarbetarsamtal och utvecklingssamtal - Så här gör du det framgångsrikt som finns hos Minds Unlimited. 

Du ska inte tala om för dina anställda hur de ska sköta sina jobb. Du ska tala om utgång och resultat med dem, och sedan är de anställda anförtrodda att verkställa processen på det sätt de tror passar.

Vägled dina anställda

En bra chef sbör vara både en ledare och en coach, någon som utbildar och uppmuntrar sina spelare och som leder sitt team exemplariskt. Det innebär att du ska inte ta över och göra, du ska coacha och leda så att dina anställda gör det. 

Det är öven viktigt att ge feedback till dina anställda, även utanför det formella utvecklingssamtalet. Det både negativ och positiv sådan. Det gör att det i tid kan åtgärdas. 

Som chef är det även bra att lära känna de anställda. Stanna till, säg hej, fråga om hur helgen varit och så vidare. Det handlar om att balansera samtalet. Inte snoka, men vara intresserad.

Du som vill vara en bra chef ska även kunna uppmuntra dina anställda. De ska inte vara rädda för att göra fel. Det är bättre att de får testa och lära sig. Det handlar om möjligheter, att prova något nytt och annorlunda och att tänja på personliga gränser.

Som chef bör du även vara öppen och ärlig. Du ska vara rättfram, men samtidigt vaa lyhörd. Våga ta upp diskussioner med dina anställda oavsett vad det gäller. 

En del chefer är naturliga ledare, som lätt kan motivera och inspirera andra. Det går även att utveckla dessa färdigheter och egenskaper, med en bra ledarskapsutbildning. Våga växa in i din roll som ledare och som chef.  En bra chef förblir sällan en bra chef om han eller hon inte jobbar på sin skicklighet. Det kan bara upprätthållas genom att gå chefsutbildningar, ledarskapsutbildningar och seminarier. Det är även bra att läsa på om ämnet och utvärdera sig själv. Det gör att du kan bli den allra bästa chefen. 

2 Jun 2019