Yxa, handsåg eller motorsåg?

Det som skiljer proffsen från amatörer är att proffsen använder rätt verktyg för jobbet. När man ska ta ner ett litet träd hemma kan det vara lockande att ta fram fogsvansen men det är kanske inte alltid det bästa verktyget för jobbet. En fogsvans funkar när man ska såga ner en julgran, eller ta bort små grenar. För lite större jobb krävs en motorsåg - eller ännu hellre en arborist på Värmdö. Då vet man att jobbet blir rätt gjort.

Kan man fälla träd med en yxa?

Självklart kan man göra det! I USA, och även i Sverige för den delen, var det ganska vanligt att man högg ner träden förr. Det är också därför det heter skogshuggare för övrigt. Men när det handlar om trädfällning på Värmdö så kan jag nog rekommendera att du väljer bort yxan. 

Välj istället en rejäl handsåg om trädet är litet, eller använd motorsåg om trädet är lite större. Det går att hyra motorsåg men är du det minsta osäker på hur man gör för att ta ner ett träd på ett säkert sätt ska du anlita professionella trädfällare. 

De kan se till att trädet inte skadar vare sig byggnader eller människor och om du vill kan de dessutom ta hand om trädet efteråt så du slipper ha massor av stumpar liggande på gräsmattan. Glöm inte bort att du kan använda dig av RUT-avdraget för trädfällning så det kommer inte att bli våldsamt dyrt heller. 

8 Feb 2022